Hjälp din hund slappna av

Positional Release Technique – PRT

PRT är en mjuk behandlingsmetod för att hjälpa spända och skadade muskler att slappna av.

Det finns många anledningar till att hunden har spända ömmande muskler som inte klarar att slappna av med vanlig stretching. En skada kan uppkomma vid en plötslig förlängning av muskelvävnad efter en traumatisk eller utdragen förkortning. Det kan antingen hända när hunden halkar, trampar fel, missbedömer en landning eller helt enkelt råkar sträcka ut en muskel som gått förkortad väldigt länge.

Den hastiga sträckningen av muskulaturen stimulerar delar av muskelspolarna som är en skyddsmekanism som ligger i muskeln men det blir fel i signalerna och muskelspolarna tolkar det som att muskeln är uttänjd fast den är förkortad. Detta triggar centrala nervsystemet att hela tiden försöka förkorta muskeln och den klarar då inte att slappna av.

PRT innebär att vi ska placera muskeln eller leden i en smärtfri position där den påverkade muskeln är så kort som möjligt. Vi måste alltså veta exakt hur muskeln är uppbyggd och var den har sitt ursprung och fäste. Som fysioterapeut eller massageterapeut kan vi gå in lite tuffare men som vanligt hundägare kan du faktiskt hjälpa din hund med dessa typer av problem. Du håller den smärtfria positionen, där muskeln är så kort som möjligt, i ca 15 – 20 sekunder innan du långsamt låter muskeln gå tillbaka till en neutral position, du kan med fördel upprepa behandlingen flera gånger.

Genom att göra detta normaliseras den neurologiska aktiviteten som skickade fel signaler i den påverkade vävnaden. Därmed normaliseras muskelns rörlighet och det leder till minskad svullnad, minskad smärta och förbättrad cirkulation.

Se hur du gör för att hjälpa hunden med problem i höftböjarmuskeln Iliopsoas.

Den här behandlingstekniken får alla mina elever i utbildningarna till Fysioterapeut på hund och Massageterapeut på hund lära sig. Läs mer om utbildningarna här

×

Varukorg