HDA Certifierad hundfysioterapeut
Rehabiliteringsterapeut för hund
Som Certifierad hundfysioterapeut så jobbar du i samarbete med veterinärvården för att hjälpa skadade eller sjuka hundar tillbaka till ett så normalt och aktivt liv som möjligt. Många jobbar på ett djursjukhus på rehabiliteringsavdelning medan andra väljer att starta eget.
Som hundfysioterapeut arbetar du tillsammans med djurägaren för att lägga upp en rehabplan där det ingår både rehabilitering hos dig men även hur djurägaren ska agera hemma med sin skadade hund. Vi följer patienten genom hela rehabiliteringsperioden och samarbetar med veterinär för att få bästa resultat för patienten. Du får under denna utbildning lära dig allt du behöver kunna för att utföra detta arbete på ett bra sätt.
Distansutbildning online och fysiska träffar
Utbildningen till Certifierad hundfysioterapeut är på distans under 1,5 år. Utbildningen består av 9 fysiska träffar på vardera tre dagar (fredag – söndag), däremellan bedrivs studier på hemmaplan.
Utbildningen bedrivs med hjälp av läroportal online, lärarledda teori- och praktiklektioner, tentamenskrivningar och grupparbeten. Det som är unikt för den här utbildningen är att det är väldigt mycket praktisk hands-on-träning vid varje steg. I princip varje steg kommer du att få jobba med rörelseanalys, palpation och behandlingsundersökning samt behandling av hundar vilket ger en ökad trygghet när du sen ska ut och jobba.
Innehåll
Utbildningen inleds med en djupgående anatomi där vi både teoretiskt och praktiskt går igenom hela hundens kropp.
I de kommande blocken ingår sedan patofysiologi gällande rörelseapparaten, träningsfysiologi och styrketräning både med balansbollar och rena styrkeövningar, hur vi bygger upp en stark och frisk hund igen efter en skada. Vi betonar hela tiden vikten av det viktiga samarbetet mellan veterinär och rehabpersonal.
Som tillval erbjuder vi även utbildning till djurvårdare på utökad nivå (D9) vilket gör att du efter avklarad utbildning kan jobba både med rehab, friskvård samt som djurvårdare nivå 2.
Verktyg
Vi går igenom olika behandlingsmetoder gällande de verktyg vi har till förfogande som; laser, elektroterapi, ljudvåg, massage, water tread mill och sim.
Hur behandlar vi olika diagnoser och problem, vad måste du som hundfysioterapeut tänka på vid varje diagnos? All teori blandas med mycket praktisk hands-on.
Huvudföreläsare
Huvudföreläsare på utbildningen är Maria Knutas.
Maria har flera gedigna utbildningar i grunden som bland annat:
Diplomerad hundfysioterapeut, Naturmedicinskt hälsocenter i Göteborg.
Certifierad hundfysioterapeut, ReDog AB i Västerås.
Maria har arbetat på ReDog Veterinärklinik och rehabilitering i 11 år. Hon har där jobbat med friskvård och rehabilitering av hund och katt och har under dessa år fått en mycket stor erfarenhetsbank. Maria har även i flera år arbetat som lärare på utbildningar till hundfysioterapeut, hundmassör och balansbollsinstruktör för hund.
2019 fick Maria utmärkelsen “Guldugglan – årets rehabpersonal” som delas ut av VeTa-bolaget. Detta är branschens enda utmärkelse. Motiveringen löd: “Maria sprider sin kunskap och sin glädje till både kollegor , elever och djurägare. Hon brinner för att hjälpa hundar och katter tillbaka till ett funktionellt liv. Med sitt trygga sätt får hon alla, både människor och djur att må bra”.
Du kan läsa mer om Maria HÄR
Gästföreläsare är bland annat:
Ole Frykman, en av Sveriges främsta ortopeder som föreläser om skador och sjukdomar och hur de hanteras från den ortopediska sidan och det viktiga samarbetet mellan veterinär och hundfysioterapeut.
Leg. kiropraktor Eva Solstrand som berättar om sin del av rehabilitering av hund.
Leg. Djursjuksköterska Lovisa Bång som håller i grundkursen i läkemedelshantering (djurvårdare nivå 2) samt första hjälpen.
Certifiering
För att bli Certifierad ska eleven:
- Ha 100 % närvaro på lärarledda lektioner.
- Ha minst 67 % rätt för att få godkänt på alla tentamina.
- Godkänt praktiskt prov som avläggs under det sista steget.
- Genomföra 5 dagar praktik på ett ställe som arbetar med rehabilitering av hund
- Göra en empirisk studie i ett rehabrelaterat ämne.
- Göra 30 elevbehandlingar på hemmaort utöver praktik
För en detaljerad kursplan klicka på knappen nedan. Där står allt som utbildningen innehåller och hur varje steg är upplagt. Den ortopediska föreläsningen kommer att vara öppen även för andra som inte går hela utbildningen till fysioterapeut.
Utbildningsmål
Eleven ska vid slutförd utbildning:
- Ha omfattande kunskaper i hela hundens anatomi.
- Ha omfattande kunskaper i vävnaders läkningsförmåga och hållfasthet, konditioneringsnivåer och belastning efter skada.
- Ha omfattande kunskaper om olika ledproblem, skador och sjukdomar och hur de ska rehabiliteras och tränas för att stärkas och inte överbelastas.
- Känna till de vanligaste hundsporterna och hur dessa belastar hunden och vad dessa hundar behöver stärka mer specifikt för att klara sin sport.
- Ha omfattande kunskaper i träningsfysiologi och vad man måste tänka på för att utöva en funktionell träning på hund.
Efter utbildningen kommer eleven kunna sätta ihop och genomföra en rehabplan med smärtstillande, läkande och uppbyggande faktorer som är individuellt anpassat för just den individ som ska rehabiliteras.
Nästa kursstart oktober 2024
Steg 1: 4 – 6 oktober 2024
Steg 2: 6 – 8 december 2024
Steg 3: 7 – 9 februari 2025
Steg 4: 4 – 6 april 2025
Steg 5: 30 maj – 1 juni 2025
Steg 6: 5 – 7 september 2025
Steg 7: 7 – 9 november 2025
Steg 8: 9 – 11 januari 2026
Steg 9: 6 – 8 mars 2026
Kurslitteratur
Kurskompendier och videofilmer från Healthy Dog Academy läggs upp på läroportalen samt delas ut på de fysiska träffarna.
Boken “En kropp i balans – Lärobok för blivande hundmassörer” ingår i kursavgiften.
Praktisk information
Lunch och fika ingår i kostnaden under kursdagarna.
Egen hund kan medtagas under utbildningen, medtag då egen bur, vattenskål, filt/fäll.
Det kommer att finnas praktikhundar under kursdagarna.
Boende
Förslag på boende om du kommer med bil är First Camp Bredsand, Svedängs B&B och Rotbrunna kurs och hästgård. Båda dessa ställen tar emot hundar.
Boende inom gångavstånd från tåget och från kurslokalen är Best Western Hotel Astoria.
Kostnad och anmälan
Ett av betalningsalternativen är att betala 8500 kr inkl moms för varje steg. Men du kan också välja andra betalningsalternativ. Klicka här för att läsa mer om kostnad och olika betalningsupplägg.
Det finns tyvärr ingen utbildning till hundfysioterapeut idag som är berättigad till studiestöd via CSN.
Sista anmälningsdag är 4 september 2024 eller när utbildningen är full. Max 30 deltagare.
Maila Maria på
utbildning@healthydogacademy.se
om du har frågor.
HDA förbehåller sig rätten att ställa in eller skjuta upp utbildningen vid för få anmälda