HDA Certifierad Fysioterapeut för hund

Som Certifierad hundfysioterapeut så jobbar du i nära samarbete med veterinärvården för att hjälpa skadade eller sjuka hundar tillbaka till ett så normalt och aktivt liv som möjligt. Många jobbar på ett djursjukhus med rehabiliteringsavdelning medan andra väljer att starta eget. 

Som hundfysioterapeut arbetar du tillsammans med djurägaren för att lägga upp en rehabplan där det ingår både rehabilitering hos dig men även hur djurägaren ska agera hemma med sin skadade hund. Vi följer patienten genom hela rehabiliteringsperioden och samarbetar med veterinär för att få bästa resultat för patienten. Du får under denna utbildning lära dig allt du behöver kunna för att utföra detta arbete på ett bra sätt.

Förebyggande friskvård

Distansutbildning online och fysiska träffar

Utbildningen till Certifierad fysioterapeut på hund är på distans under 1,5 år. Utbildningen består av 9 fysiska träffar på vardera tre dagar (fredag – söndag), däremellan bedrivs studier på hemmaplan.

Utbildningen bedrivs med hjälp av läroportal online, lärarledda teori- och praktiklektioner, tentamenskrivningar och grupparbeten. Det som är unikt för den här utbildningen är att det är väldigt mycket praktisk hands-on-träning vid varje steg. I princip varje steg kommer du att få jobba med rörelseanalys, palpation och behandlingsundersökning samt behandling av hundar vilket ger en ökad trygghet när du sen ska ut och jobba.

Innehåll 

Utbildningen inleds med en djupgående anatomi där vi både teoretiskt och praktiskt går igenom hela hundens kropp.

I de kommande blocken ingår sedan patofysiologi gällande rörelseapparaten, träningsfysiologi och styrketräning både med balansbollar och rena styrkeövningar, hur vi bygger upp en stark och frisk hund igen efter en skada. 

Verktyg

Vi går igenom olika behandlingsmetoder gällande de verktyg vi har till förfogande som; laser, elektroterapi, ljudvåg, massage, water tread mill och sim. 

Hur behandlar vi olika diagnoser och problem, vad måste du som fysioterapeut tänka på vid varje diagnos? All teori blandas med mycket praktisk hands-on.

Certifierad Fysioterapeut på Hund

Huvudföreläsare

Huvudföreläsare på utbildningen är Maria Knutas.

Maria har flera gedigna utbildningar i grunden som bland annat:
Diplomerad hundfysioterapeut, Naturmedicinskt hälsocenter i Göteborg. 
Certifierad Fysioterapeut smådjur, ReDog AB i Västerås.

Maria har arbetat på ReDog Veterinärklinik och rehabilitering i 11 år. Hon har där jobbat med friskvård och rehabilitering av hund och katt och har under dessa år fått en mycket stor erfarenhetsbank. Maria har även i flera år arbetat som lärare på utbildningar till hundfysioterapeut, hundmassör och balansbollsinstruktör för hund.

2019 fick Maria utmärkelsen “Guldugglan – årets rehabpersonal” som delas ut av VeTa-bolaget. Detta är branschens enda utmärkelse. Motiveringen löd: “Maria sprider sin kunskap och sin glädje till både kollegor , elever och djurägare. Hon brinner för att hjälpa hundar och katter tillbaka till ett funktionellt liv. Med sitt trygga sätt får hon alla, både människor och djur att må bra”.

Du kan läsa mer om Maria HÄR

IMG_0286

Gästföreläsare är bland annat:

 

En av Sveriges främsta ortopeder som föreläser om skador och sjukdomar och hur de hanteras från den ortopediska sidan.

Leg. Kiropraktor Eva Solstrand som berättar om hennes sida av rehabilitering av hund.

 

Certifiering

För att bli Certifierad ska eleven: 

  • Ha 100 % närvaro på lärarledda lektioner.
  • Ha minst 67 % rätt för att få godkänt på alla tentamina.
  • Godkänt praktiskt prov som avläggs under det sista steget.
  • Genomföra 3 dagar praktik på ett ställe som arbetar med rehabilitering av hund 
  • Göra en empirisk studie i ett rehabrelaterat ämne.

För en detaljerad kursplan klicka på knappen nedan. Där står allt som utbildningen innehåller och hur varje steg är upplagt. Den ortopediska föreläsningen kommer att vara öppen även för andra som inte går hela utbildningen till fysioterapeut. 

Utbildningsmål

Eleven ska vid slutförd utbildning: 

  • Ha omfattande kunskaper i hela hundens anatomi. 
  • Ha gedigen kunskap om olika ledproblem, skador och sjukdomar och hur de ska rehabiliteras och tränas för att stärkas och inte överbelastas. 
  • Känna till de vanligaste hundsporterna och hur dessa belastar hunden och vad dessa hundar behöver stärka mer specifikt för att klara sin sport.
  • Ha omfattande kunskaper i träningsfysiologi och vad man måste tänka på för att utöva en funktionell träning på hund. 

Efter utbildningen kommer eleven kunna sätta ihop och genomföra en rehabplan med smärtstillande, läkande och uppbyggande faktorer som är individuellt anpassat för just den individ som ska rehabiliteras.

Nästa kursstart oktober 2023

Steg 1: 6 – 8 oktober 2023 
Steg 2: 15 – 17 december 2023
Steg 3: 2 – 4 februari 2024
Steg 4: 5 – 7 april 2024
Steg 5: 7 – 9 juni 2024
Steg 6: 6 – 8 september 2024
Steg 7: 8 – 10 november 2024
Steg 8: 10 – 12 januari 2025
Steg 9: 7 – 9 mars 2025 

Kurslitteratur

Kurskompendier och videofilmer från Healthy Dog Academy läggs upp på läroportalen samt delas ut på de fysiska träffarna.

Boken “En kropp i balans – Lärobok för blivande hundmassörer” ingår i kursavgiften.

Praktisk information

Lunch och fika ingår i kostnaden under kursdagarna.

Egen hund kan medtagas under utbildningen, medtag då egen bur, vattenskål, filt/fäll.

Det kommer att finnas praktikhundar under kursdagarna.

Boende

Förslag på boende om du kommer med bil är First Camp Bredsand och Rotbrunna kurs och hästgård. Båda dessa ställen tar emot hundar. 

Boende inom gångavstånd från tåget och från kurslokalen är Best Western Hotel Astoria.

Kostnad och anmälan

Ett av betalningsalternativen är att betala 8500 kr inkl moms för varje steg. Men du kan också välja andra betalningsalternativ. Klicka här för att läsa mer om kostnad och olika betalningsupplägg.

Sista anmälningsdag är 2 september 2022 eller när utbildningen är full. Max 30 deltagare. 

Maila Maria på
 utbildning@healthydogacademy.se 
om du har frågor.

HDA förbehåller sig rätten att ställa in eller skjuta upp utbildningen vid för få anmälda

×

Varukorg