Kurs i lymfmassage för Hund

I mitt jobb som hundfysioterapeut träffar jag väldigt ofta hundar som har mycket skräp i sin bindväv. Detta gör att bindväven blir stram, känns vätskefylld eller att hunden känns som att den är tjock. Detta är ofta obehagligt för hunden och gör att den begränsar sina rörelser. När den begränsar sina rörelser så får den ganska snart sekundära spänningar på andra ställen i kroppen.  

Varför uppkommer då detta problem? Det kan vara av lite olika orsaker men oftast att hundens lymfsystem är nedsatt av någon anledning och det behöver vi hjälpa hunden med.

Lymfsystemet är en mycket viktig del i hundens immunförsvar. Det hjälper till att transportera vätska och vita blodkroppar. Det fungerar som avfallssystem och jobbar med att föra bort alla slaggprodukter i kroppen. Lymfsystemets primära mål är att föra bort slagg som till exempel gamla, skadade och döda celler, gifter, rester av mediciner, virus, bakterier, fett från tunntarmen mm. Det plockar upp den vätska som läckt ut från kapillärerna och returnerar det till cirkulationssystemet.

Tyvärr blir det ofta mindre eller större stopp i systemet och slaggprodukter samlas i bindväven som blir som en stor soptipp. Det ger en ökad risk för infektioner, inflammationer, bakterietillväxt och andra allvarliga sjukdomar. 

IMG_1117

Målgrupp

Kursen vänder sig i första hand till dig som är hundmassör, hundfysioterapeut, canineopat eller djursjukvårdare. Du ska ha en grundlig kunskap i hundens anatomi. Kursen vänder sig också till dig som vill lära dig mer om lymfsystemet och hur du kan hjälpa hundar till ett bättre liv genom lymfmassage. 

Kursen i lymfmassage för hund består av tre kursdagar.

Dag 1 fokuserar vi under förmiddagen på lymfsystemet. Hur det fungerar, vad det gör, vilka symptom vi kan se på hunden om den har problem med sitt lymfatiska system. På eftermiddagen börjar vi titta på grunderna i lymfmassagen.

Dag 2 går vi in på fascian/bindväven och hur det hänger ihop med lymfsystemet. Vi varvar teori och praktik hela dagen och får lära oss hur man gör en grundlig fasciabehandling för att få loss alla slaggprodukter och hur vi sen för ut dem till de stora lymfstationerna. 

Dag 3 sätter vi ihop allting till en hel lymfmassage. Vi varvar teori och praktik hela dagen. 

lymfsystemet
Några av hundens lymfstationer

Lymfnoder

Hunden har lymfnoder placerade överallt i kroppen. Dessa lymfnoder filtrerar lymfvätskan när den passerar genom noderna.

Vi har dock några stationer som är större och viktigare än de andra. 

Den största stationen har hunden i den så kallade nyckelbensgropen på halsen. 

Men hunden har också stora stationer i “armhålan” och ljumsken. Så mycket av massagetekniken går ut på att lossa på vätskan och slaggprodukterna i fascian för att sedan “skjuta” den mot närmsta stora station.

Utbildningsmål

Eleven ska efter genomgången kurs ha stora praktiska och teoretiska kunskaper i vad lymfsystemet är, hur det fungerar och hur man utför en lymfmassage på ett effektivt och bra sätt. Eleven ska känna sig trygg i att utföra lymfmassage på patienter. 

Planerade kurstillfällen under 2023

17 – 19 maj 2023

Instruktörer

Maria Knutas

Maria Knutas

Diplomerad hundfysioterapeut
Certifierad hundfysioterapeut
Författare till två böcker om hundmassage

Annika Järvinen

Annika Järvinen

Diplomerad Lymfmassör/massör djur och human
Diplomerad Laserterapeut 
Diplomerad NLP-practitioner djur och human

Kurslitteratur

Egenskrivna kurskompendier från Healthy Dog Academy

Plats

Gesällgatan 11, Enköping 

Ingång på baksidan av huset

Praktisk information

Lunch och fika ingår i kostnaden under kursdagarna.

Egen hund kan medtagas under utbildningen, medtag då egen bur, vattenskål, filt/fäll

Det kommer att finnas praktikhundar under kursdagarna

 

Förslag på boende om du kommer med bil är First Camp Bredsand och Rotbrunna kurs och hästgård. Båda ställena tar emot hundar. Boende inom gångavstånd från tåget och från hundhallen är Best Western Hotell Astoria.

Kostnad och anmälan

Utbildningen kostar 4500 kr inklusive moms. Du betalar 500 kr ink moms vid anmälan och resterande belopp faktureras inför kursens början.

Maila utbildning@healthydogacademy.se om du har frågor.

HDA förbehåller sig rätten att ändra datum eller ställa in kursen vid för få deltagare

×

Varukorg