Träningsupplägg

Träningsupplägg? Det är väl bara för elitidrottarna?
Träningsupplägg? Jag tränar massor med min hund!
Träningsupplägg? Hunden rör sig ju som den alltid har gjort, varför ska jag träna mer?
Träningsupplägg, det låter jobbigt, det har jag inte tid med!

Har du tid att låta bli?

Träningsupplägg

Att gå igenom hundens fysik, titta på funktion och stabilitet och sedan stärka hundens svagheter är något som alla behöver oavsett om du har en pigg och glad familjemedlem som går i skogen och leker med familjen eller om du har en tävlings- eller tjänstehund som tränar och jobbar hårt.

Under mina år som hundfysioterapeut på stor rehabklinik så kom det ofta in hundar som tävlar VM i olika grenar och därmed tränas med stor eftertanke av sina ägare. Men ändå har de skadat sig, hur kommer det sig?

Det kom också in famljehundar som på äldre dar blivit stela och halta, hade det kunnat förhindrats?

Jag har hittills inte träffat på någon hund som är helt perfekt byggd och har det perfekta vardagslivet så den inte behöver träna nånting. Många hundar är framavlade till att inte ha helt perfekt fysik. Vi går med dem i koppel så de får inte röra sig, eller ibland kanske vila, så som de skulle vilja. Ofta så är en tävlingshund väldigt väl tränad i sin tävlingsgren men har inte tränat grunder och stabilitet vilket gör att den skadar sig i alla fall.

Hur ser hundens liv ut? Vad använder vi den till? Är den byggd och tränad för det?

Boka gärna in din hund för att få hjälp att lägga en individuell plan för just din hunds behov av fysträning. Det behöver inte ta flera timmar varje dag att bygga upp din hund utan ofta kan du komma väldigt långt med korta träningspass hemma. Men du kan inte använda dig av samma träningsupplägg som grannen eller kompisen har till sin hund. Alla hundar är unika och behöver sin egen träningsplan. Jag lägger upp ett träningsprogram tillsammans med dig där du är aktivt med och bestämmer vad du kan göra och vad du hinner med. Du tränar under en eller två månader så ses vi igen för en uppföljning där vi utvärderar resultatet av hur din hund har svarat på de övningar ni gjort och vi bestämmer tillsammans hur ni ska fortsätta.

×

Varukorg