Funktionell träning

Funktionell träning syftar till att optimera hundens funktion och rörelsekvalitet. Det låter ju bra men vad innebär det egentligen? Det är väl bara att träna på så bli hunden bättre, eller?

Om man tränar utan ett genomtänkt upplägg och utan att övningarna genomförs kontrollerat så kan man till och med ha negativ effekt av sin träning. För att ge bästa effekt så måste alla rörelser förekommas av dynamisk stabilitet innan de kan utföras. Vi måste alltså börja från grunden och bygga hunden inifrån och ut. Vi måste ha en kropp i balans.

Att förbättra hundens dynamiska stabilitet innebär att vi jobbar igenom hela hunden. Det involverar aldrig en enskild muskel utan verkar i långa kedjor genom hela kroppen. När rygg och övriga leder i kroppen är dynamiskt stabila blir rörelserna effektiva och minimal energi åtgår för att göra rätt rörelse. Ett starkt ben som inte kontrolleras av lika starka stabilisatorer leder till vinglighet, svaghet och en ineffektiv rörelse där kraften går ut i olika riktningar. Starka stabilisatorer i tex ryggen ger en ökad kroppskontroll och en smidig överföring av kraften från bakbenen genom bålen till frambenen. Det ger också en minskad risk för skador som uppkommer vid upprepade rörelser i en viss sport. Starka stabilisatorer gör rygg och leder starkare så de klarar att dämpa trycket på lederna så hunden kan skydda ligament och skelett. 

Vill du ha hjälp med att hitta lämpliga funktionella övningar för din hund så är du välkommen att boka tid. Vi tittar tillsammans på vilka övningar just din hund behöver och hur du kan utföra dem på ett bra sätt.

bäratungt6
Stärka nackmuskulatur genom att bära tungt är viktigt för en skyddhund
×

Varukorg