OBS Inga leveranser från 12/7 pga semester. Åter 25/8! Det går dock bra att beställa. Ha en fin sommar!

HDA certifierad Fystränare för Hund

Denna utbildning är för dig som vill lära dig hur du kan fysträna alla olika hundar beroende på deras styrkor, svagheter och vad de ska klara av i sitt liv. Den är för dig som vill lära dig att träna upp din egen eller andras hundar från grunden.

När man jobbar med uppbyggnad av hundar så gäller det att se alla delar och få ihop det till en fungerande helhet. Allting i hundens kropp hänger ihop och om vi missar en del så får vi inte till en frisk, stark välfungerande hund. Därför är det oerhört viktigt att vi lär oss hur kroppen fungerar när det kommer till anatomi och funktion. En inskränkning i rörelse i bakpartiet ger garanterat kompensationer i rygg och framparti. Hur ska vi då träna för att bygga hunden stark?

Vad behöver ett fysprogram för hund innehålla? Balans, styrka, smidighet, stabilitet, kondition, uthållighet mm mm. Måste man verkligen ha med alla delar? Räcker det inte med de delar som jag använder i min specifika sport eller i vårt vardagliga liv?

 

Fotograf: Amanda Lundwall

Innehåll

Utbildningen till HDA certifierad fystränare på hund är på deltid under tolv månader. Utbildningen består av 4 utbildningssteg som sker online. Utbildningen sker i form av textblock och videofilmer, inlämning av läxor i form av videofilmer varje vecka under kursstegen samt hemmatentamen efter varje kurssteg. Certifieringen sker genom att du ska lägga upp ett komplett träningsprogram för tre olika hundar, helst med olika inriktningar. Förklara varför du väljer just de övningar du väljer samt följa upp och se hur hundarna utvecklas under ditt upplägg.

Varje steg innehåller anatomilektioner samt olika övningar anpassade för den del av anatomin vi just gått igenom. Vi går igenom alla olika delar av träningen som hunden behöver. Styrka, Stabilitet, Smidighet, Balans, Koordination, Kondition, Uthållighet mm. Vad ska man träna för att stärka en svag front? Hur kan vi stärka hundens knämuskulatur? Hur kan vi förebygga och minska risken för skador i hundens kropp?

Vi lär oss stärka hunden inifrån och ut så vi får med alla delar och hittar en träning där vi kan träna HELA hunden.

För att klara utbildningsmålen krävs det att du som elev hinner med att göra läxorna varje vecka, filma dem och lägga upp dem på kurssidan. Varje inlämnad hemläxa får kommentarer och feedback av mig som lärare. För att bli certifierad så måste du lämna in studierna efter steg 4.

Sandra Strand (Dogworks i Falun) och hennes mudi Frost tränar höftböjarmuskler, bogmuskulatur och stabilisatorer.

Utbildningsmål

Eleven ska vid slutförd utbildning ha omfattande kunskaper i hela hundens anatomi. Eleven ska ha kunskap om de vanligaste ledproblemen och hur de ska tränas för att stärkas och inte överbelastas. Eleven ska känna till de vanligaste hundsporterna och hur dessa belastar hunden muskulärt och vad dessa hundar behöver stärka mer specifikt för att klara sin sport.

Eleven ska ha grundliga kunskaper i träningsfysiologi och vad man måste tänka på för att utöva en funktionell träning på hund. Eleven ska ha kunskap om vilka typer av träning man använder för att uppnå olika resultat.

Efter utbildningen kommer eleven kunna sätta ihop ett komplett fysträningsprogram som är individuellt anpassat för just den individ som ska tränas.

Kurstillfällen med början i maj 2024

Steg 1: Fem veckor med början 5 maj 2024

Steg 2: Fem veckor med början 25 augusti 2024
Steg 3: Fem veckor med början 27 oktober 2024
Steg 4: Fem veckor med början 26 januari 2025
 

Kurslitteratur

Kursmaterial och videofilmer från Healthy Dog Academy läggs upp på läroportalen.

Det blir endast en kursstart 2024

Det kommer inte starta någon fystränarutbildning hösten 2024 utan kursen kommer bara gå en gång om året med kursstart i April/Maj varje år. 

Fotograf: Anya Skopinova

Kostnad och anmälan

Varje kursteg kostar 3,500 kr inklusive moms som betalas in före varje kursstegs början. Certifieringen kostar 3,000 kr inklusive moms. Den avgiften faktureras när du skickar in dina studier för certifiering efter steg 4.

Maila Maria på utbildning@healthydogacademy.se om du har frågor.

Ord från tidigare elever

Jag är så otroligt nöjd med utbildningen. Det är en bra blandning mellan teori och praktik. Pedagogiskt material i form av både text, filmer och bilder, bra utbildningsplattform, lätt att följa tråden genom varje steg. Anpassat för alla, oavsett bakgrund.
Vi får alltid konstruktiv feedback och svar på frågor och funderingar.
Det är så lärorikt och jag vill aldrig att utbildningen ska ta slut!
Rekommenderas varmt till alla, oavsett tidigare kunskaper, som är intresserad av hund och träning!
Erika Johansson
Cert. Hundfysioterapeut
Kursen har verkligen allt jag letat efter så länge och aldrig hittat! Just att lära mer om hundens muskler, hur de jobbar och hur man tränar upp hunden för att bli stark och klara av de påfrestningar de kan utsättas för i de olika sporterna. Ibland tycker jag att det kan vara lite svårt eftersom jag inte har någon tidigare kunskap men det är så skönt för ingen fråga känns för dum för att ställa och Maria förklarar på ett riktigt bra sätt. Man får snabba svar om man har någon fråga och snabb feedback på övningarna. Kursen har gjort mig ännu mer intresserad och jag känner bara att jag vill veta mera. (6 stjärnor av 5 möjliga)
Pernilla Utengen

En intressesant och väldigt lärorik utbildning som hålls helt online. Jättebra upplägg med diskussioner och upplagda filmer från elever och deras adepter.

Jag lär mig otroligt mycket dels från diskussionerna men även genom att titta på alla andras filmer och tankegångar.

Rekommenderar den varmt kanske främst till redan utbildade certifierade hundfysioterapeuter.

beskurenståendegrön
Ann-Sofie Westerberg
Cert. Hundfysioterapeut

Jag kan verkligen rekommendera Marias utbildning. Jag har gått 2 andra online utbildningar och hoppade på Marias utbildning också av ren nyfikenhet för att den är på svenska. Och den sticker ut! Det är bra förklarande text och mycket filmer där Maria visar moment. Det är dessutom mycket bra feedback på inskickade filmer från elever och Maria är mån om att få med både helhet och detaljer. det är verkligen inga problem att ha den här utbildningen online, dessutom är det både roligt och lärorikt och man ser fram emot nästa del. 

beskurenståendegrön
Pirkko Andersson

Maria är väldigt pedagogiskt och hjälpsam i alla delar av kursen. Oavsett vilka förkunskaper man har sedan tidigare vet man att man aldrig behöver vara rädd för att ställa frågor. När man är osäker på olika delar möts alltid på rätt nivå som gör att man lätt förstår. Utbildningen har gett mig en stor medvetenhet i hur mina hundar fungerar och rör sig samt hur jag kan analysera andra hundar och deras fysiska styrkor och svagheter. Utbildningen gör att jag hela tiden vill lära mig mer och bli bättre på att bygga starka hållbara hundar!

beskurenståendegrön
Lisa Boman
×

Varukorg