Hanteringsträning

Det är många hundar som har det mycket jobbigt med hantering. Med det menar jag att hunden tycker det är jobbigt att ägaren eller någon annan ska göra saker med hunden. Vi kanske ska klippa klor, titta på tänder, borsta pälsen eller som i mitt fall, klämma på muskler och böja och sträcka på leder. Hunden ska då kunna stå stilla och acceptera hanteringen utan att vara rädd, försöka fly, bitas eller på annat sätt må dåligt. Vi vill ju alla att hunden ska känna sig trygg i allt vi gör med den men också att all hantering ska gå så smidigt och enkelt som möjligt. Ibland är ju hundarna bara jätteglada och lyckliga men kan då vara svårhanterliga då också även om det är på ett trevligare sätt.

För många år sedan jobbade jag tillsammans med en tjej som heter Mariah Messing. Hon arbetar idag som biträdande avdelningsansvarig på akutavdelningen på regiondjursjukhuset Strömsholm. Hon är väldigt duktig på hantering av osäkra, rädda och aggressiva hundar och hon visade mig hur hon jobbar med hantering av dessa hundar. Hon visade mig också hur man kan träna sin hund till att acceptera hantering och se det som en arbetsuppgift att stå still medan människor gör saker med den. Likväl som vi lär hunden att stanna och inte kasta sig först ut genom dörren eller ut ur bilen så kan vi också lära dem att stå still när vi hanterar den. Hunden behöver inte lära sig att älska att bli hanterad utan “bara” att känna sig trygg i den uppgiften att stå still.

Beroende på hur jobbigt hunden tycker att det är, hur gammal hunden är och om den är van att träna andra saker så kan vi gå lite olika fort fram. Jag har gjort en liten film om hur jag tränar min lilla nya flockmedlem på hantering. Tänk på att ta det steg för steg och backa tillbaka till något lättare om hunden inte lyckas vara stilla. Lycka till.

×

Varukorg