Frågor och svar angående
Utbildningen till Certifierad Rehabiliteringsterapeut på hund

  • Finns det jobb?

Rehabilitering av hund ökar fortfarande lavinartat i Sverige. De flesta veterinärer och ortopeder vet nu vikten av att rehabilitera hunden efter skador, sjukdomar och operationer. Detta har lett till att många kliniker antingen startar en egen rehabavdelning eller har samarbete med en Rehabiliteringsterapeut i närheten. 

Hundsporterna kräver också mycket av våra hundar och de ansvarsfulla hundägarna tar sina tävlingshundar till fysioterapeut för förebyggande friskvårdsbesiktningar och träningsupplägg så det är en stor del av arbetet som rehabiliteringsterapeut. 

Många väljer att starta eget efter utbildningens slut. 

Det är många som tror att man inte kommer att få jobba som rehabiliteringsterapeut på hund utan att vara legitimerad fysioterapeut på human först. Det förslag som ligger på riksdagens bord just nu (november 2024) är att det är bara de legitimerade som får heta fysioterapeuter. “Titeln” Hundfysioterapeut kommer alltså att försvinna. Men om bara de legitimerade får arbeta med rehab på hund kommer det inte att finnas många rehabavdelningar kvar. Rehabiliteringsterapeuten arbetar som övrig personal i djurens hälsa- och sjukvård.

Som rehabiliteringsterapeut på hund faller vi under det som kallas för behandlingsförbudet. Det så kallade behandlingsförbudet innebär att du inte får

  • utföra operativa ingrepp eller ge injektioner
  • utföra behandlingar som kan orsaka ett lidande som inte kan anses obetydligt
  • behandla djur som har fått lugnande medel, är sövda eller är lokalbedövade genom injektion
  • behandla djur som kan misstänkas ha en epizooti eller en zoonos.

Du får alltså inte utföra behandlingar som kan orsaka ett lidande som inte kan anses obetydligt. Det finns ingen definition på vad ett sådant lidande innebär utan det är något som måste avgöras i varje enskilt fall.

Enligt behandlingsförbudet får du inte behandla djur som kan misstänkas ha en epizooti eller en zoonos. Med zoonoser menar vi de sjukdomar som finns med i zoonoslagstiftningen. I dagsläget gäller det endast salmonella.

Det finns också ett generellt undantag från behandlingsförbudet som innebär att du får utföra brådskande åtgärder för att rädda ett djurs liv eller för att lindra ett djurs lidande.

(texten tagen från jordbruksverkets hemsida https://jordbruksverket.se/djur/personal-inom-djurens-halso–och-sjukvard/att-arbeta-inom-djurens-halso–och-sjukvard/djurvardare)

×

Varukorg